Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
Vaste planten
Unieke combinaties
Thuis geleverd
planting outside of the box


Onkruid herkennen en verwijderen


Onkruid kan een grote uitdaging zijn in de tuin, omdat het concurreert met je planten om water, voedingsstoffen en licht. Het is belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen om je border gezond en mooi te houden. Hier zijn enkele tips en richtlijnen om onkruid te herkennen en effectief te verwijderen.


Onkruid Herkennen

Onkruid kan in verschillende vormen en maten voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten onkruid die je in je tuin kunt tegenkomen:

  • Paardenbloem: Herkenbaar aan de gele bloemen en de pluizige zaadhoofden.
  • Brandnetel: Heeft gekartelde bladeren en kan pijnlijk zijn om aan te raken.
  • Kweekgras: Een grasachtige plant met lange, dunne bladeren en ondergrondse wortelstokken.
  • Kleefkruid: Heeft kleine haakjes aan de bladeren en stengels die zich aan kleding en andere planten hechten.


Ongewenste Kruiden

Inheemse en uitheemse kruiden en grassen die niet tot het beplantingsplan horen, zijn niet gewenst in onze border omdat ze de vaste planten gaan domineren en uiteindelijk de border gaan overwoekeren. Bij een jonge beplanting moet er het eerste jaar regelmatig een controle gebeuren. Vanaf het tweede en vooral vanaf het derde seizoen zal er vooral in de maanden april tot juli, wanneer de planten nog niet volgroeid zijn, een regelmatige controle moeten gebeuren. Vooral kruiden en grassen die zich in de kluit van een vaste plant of siergras hebben genesteld, zijn moeilijk te onderscheiden. Let hier dus zeer goed op en verwijder ze zo snel mogelijk uit de plant.

Onkruid verwijderen

Het verwijderen van onkruid is een doorlopend proces dat regelmatig moet worden uitgevoerd. Hier zijn enkele stappen en tips om onkruid effectief te verwijderen:

  • Handmatig Verwijderen: Trek onkruid met de hand uit de grond, zorg ervoor dat je de wortels volledig verwijdert om her-groei te voorkomen. Gebruik een onkruidsteker voor diepgewortelde onkruiden.
  • Mulchen: Bedek de bodem rond je planten met een laag mulch om onkruidgroei te onderdrukken. Mulch voorkomt dat onkruidzaden licht krijgen en ontkiemen.
  • Regelmatig Onderhoud: Controleer je tuin regelmatig op onkruid en verwijder het zodra je het ziet. Dit voorkomt dat onkruid zich verspreidt en moeilijker te bestrijden wordt.


Tips voor onkruidbestrijding

  • Vroeg Ingrijpen: Verwijder onkruid zodra je het ziet om te voorkomen dat het zich verspreidt en zaad zet.
  • Bodem Bedekken: Gebruik bodembedekkers zoals bodem bedekkende planten of mulch om onkruidgroei te onderdrukken.
  • Gezonde Bodem: Zorg voor een gezonde bodem door organisch materiaal toe te voegen en chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden. Een gezonde bodem bevordert de groei van je planten en maakt het moeilijker voor onkruid om te gedijen.

Voorbeelden van Onkruid:


Wild Gras: Moeilijk te herkennen naast siergrassen. Sommige soorten hebben wortelstokjes waarmee ze snel een groot oppervlak bedekken. Zorg ervoor dat je de worteluitlopers mee verwijdert. 




Melganzevoet: Gemakkelijk te herkennen en te verwijderen. 




Schapenzuring: Moeilijk te verwijderen omdat elk stukje wortel dat achterblijft, een nieuwe plant vormt. Regelmatig verwijderen en een extra kalkgift/lavameel en wat organische meststof zorgen ervoor dat hij andere oorden opzoekt. 





Zevenblad: Hardnekkig onkruid dat bestreden kan worden door herhaaldelijk het blad te verwijderen zodat de wortels uitgeput raken. Een gift organische meststof is aan te raden. 





Heermoes: Een van de hardnekkigste kruiden om te verwijderen vanwege de meterslange wortels. Toch kan je hem met wat geduld effectief bestrijden door het loof telkens weer af te trekken en tussen de planten te laten liggen. Heermoes zit vol mineralen die hij uit de ondergrond haalt. Door het afgeplukte loof te laten liggen, worden de mineralen en sporenelementen terug afgegeven, waardoor heermoes uiteindelijk verdwijnt. Geef elk jaar een extra gift lavameel om het proces te versnellen. Van Heermoes kan je trouwens zeer gezonde thee maken.